Litouwse dromen
Algis G. (Tapyba . Objektai . Fotografijos. Painting . Objects . Photo.) (uitg.Kulturos barai. 135 p.) 
Er zijn van die kunstenaars die buiten alle conventies en artistieke ontwikkelingen lijken te vallen. Door wiens werk je direct gegrepen wordt en denkt en voelt: dit is anders, nog nimmer vertoont, nog nooit gezien. Zo’n kunstenaar is voor mij Algis Griskevicius. Een Litouwer, die aan de rand van Europa schildert, beeldhouwt, fotografeert en installaties maakt. Magisch-realistisch of surrealistisch werk kan zijn kunst worden genoemd. Kijken naar zijn schilderijen is dromen herkennen. Vriendelijke dromen met een onwezenlijke en soms dreigende atmosfeer als bruggen naar de werkelijkheid. Dromen en illusies door Algis G. vormgegeven met op tekeningen lijkende olieverfschilderijen. Sprookjesachtig, kleurrijk, maar met gedempte tinten in een even harmonieuze compositie vol subtiele details en dubbele bodems. Soms moet je twee keer kijken om ook de verborgen beeltenissen te zien en vaak ook de humor erin. Algis G. bezien is het onderbewuste bezichtigen van de kunstenaar. Over zijn letterlijk ?n figuurlijk fantastische en aansprekende werk is nu een prachtig boek verschenen. Een idee en ontwerp van zijn vrouw.

Het is een van de weinige boeken over Litouwse kunstenaars, want na het verdwijnen van de Russische bezetter uit Litouwen is het daar armoe troef in de kunstwereld. In de tijd van de Sovjet Unie werden kunstenaars ondersteund door de staat. Er is nu weer productie volop, galerie?n bij de vleet in de Litouwse hoofdstad Vilnius, maar de mensen hebben gewoon geen geld om kunst aan te schaffen. Algis G. smaakte het geluk veel tentoonstellingen in het buitenland gehad te hebben, onder meer hingen er enkele werken van hem vorig jaar in de Amsterdamse ABC treehouse Gallery.


En nu dat imposante, wonderschone boek, waar je geen genoeg van krijgt. De populaire Litouwse dichter Juozas Erlickas schreef een inleiding bij de smaakvolle afbeeldingen. Hij duidt op heel eigen, persoonlijke wijze, een aantal voorstellingen met een satirische blik op de internationale politiek. Daarmee geeft hij indirect informatie over de anarchistische inslag van Algis G., diens gedrevenheid en motieven.

Maak kennis met Algis G. Stap in zijn onwezenlijke, maar luisterrijke en adembenemende wereld. Bekijk zijn foto van het witte konijn in de wasbak of zijn object ‘Stoel voor de huisengel’. En zijn ruim 80 schilderijen in dit boek met illustere titels als ‘Een vagabondstad’, ‘Een meisje borduurt de hemel’, ‘De stad in een kamer’, ‘Leven in een vergeten interieur’ of ‘De pokken’. Algis G., de Litouwse kunstenaar die in elke slaapkamer aan de muur hoort in heel Europa.

Surf naar zijn coole website als voorproefje. Algis Griskevicius

Laurens
22 februari 2005