Hugo de Groot herleeft
Steidl. Spring/Summer 2006 (Steidl 184 blz.)  
Detail van foto uit 'Venenum' van Guido Mocafico
De boekenkist is terug. Met het verhaal van de ontsnapping in 1622 van staatsman Hugo de Groot uit slot Loevenstein, verstopt in een boekenkist, kom je hett attribuut in de geschiedenis niet meer tegen. Ze werden verruild voor boekenkasten en-planken. Uitgeverij Steidl heeft het aangedurfd weer een boekenkist te maken. Minder fraai afgewerkt dan haar historische voorgangers, wel eigentijdser in de vorm van een krat. En opmerkelijker dan vroeger: inclusief inhoud. Voor de prijs van een kleine tweedehands auto wordt een krat thuisbezorgd met boeken van en over beroemde fotografen, die Steidl in 2005 heeft uitgegeven. In dit vruchtbare jaar, dat de uitgever vergelijkt met een Dom Perignon 1998, zagen bij Steidl 66 groot formaat fotoboeken het licht. In de kist zitten al deze boeken, speciaal gestempeld en genummerd. Er zijn slechts 50 kratten gemaakt. Wie zitten er in deze kist?

Onder andere: James Abe, Diane Arbus, Edward Burtynsky, Ilya Ehrenburg, Walker Evans, Rober Frank, Jasper Johns, El Lissitzky, Magnum photos, Guido Mocafico, Robert Polidori, Ed Ruscha, Richard Serra, Fazal Sheikh, Juergen Teller, Tom Wood en nog 50 meer of minder bekende fotografen en kunstenaars. Met deze kist, bij aanschaf gratis thuisbezorgd ongeacht woonplaats, kun je vaak ontsnappen aan de werkelijkheid of wat erachter zit. Alleen al door de fraaie en uiterst verzorgde manier waarop Steidl zijn fotoboeken vorm geeft, zul je nauwelijks van de kist kunnen afblijven. De boeken zijn stuk voor stuk kleinoden, waarmee de wereld door de ogen van een ander bij je binnendringt.

'Rock on: The Photographs' van Henry Ditz
De catalogus van Steidl voor 2006, waarin de boekenkist wordt aangeboden, is al een fraai groot formaat fotoboek op zich. Een gebonden uitgave met aankondigingen van fotoboeken, met voor elk boek een hele pagina foto’s uit de inhoud en een pagina beschrijving. Voor welke zet ik alvast euro’s opzij? Give me your image van Bertien van Manen. Ze bezocht families in heel Europa en maake foto’s van hun priv?kiekjes. Zo verzamelde ze gezichten van mensen, gelukkig of treurige levens, in oorlog en onderdrukking. Polish Shadow van Rosalind Solomon. Foto’s van gewone Polen in alledaagse omstandigheden sinds het land in 1988 vrij werd. Voor de monumentale stadsgezichten in Metropolis van Polidori en voor China van Burtynsky. Of zal ik mijn autootje maar verkopen voor de hele kist?


Laurens

Fotoboeken verzamelen
27 februari 2006